Ultralydsskanning af arteria carotis med henblik på risikostratificering og forebyggelse af hjertekarsygdom

Hjertekarsygdom er fortsat en af de væsentligste årsager til sygelighed og dødelighed, til trods for forbedringerne i livsstil og behandling. Fortsat fokus på forebyggelse er derfor væsentligt. Regelret screening efter traditionelle risikofaktorer (rygning, blodtryk og kolesterol) nedsætter ikke mortaliteten, og det diskuteres derfor om mere avancerede kredsløbsundersøgelser kan nedbringe dødeligheden af hjertekarsygdom. En af disse nye teknikker er ultralydsskanning af arteria carotis, med henblik på at se begyndende aterosclerose.

Dette holdningspapir vurderer brugen af ultralydsskanning af arteria carotis af raske i forbindelse med risikostratificering og forebyggelse af hjertekarsygdom.

Rapportinfo
DCS holdningspapir 2014 - Nr. 1

Forfattere:

Dansk Cardiologisk Selskab: Axel Diederichsen, Mogens Lytken Larsen, Anne Soya og Eva Prescott

Dansk Neurologisk Selskab: Grethe Andersen

Dansk Selskab for Almen Medicin: Bo Christensen

Holdningspapiret er 1. maj 2014 godkendt af Dansk Cardiologisk Selskabs bestyrelse. Holdningspapiret er desuden godkendt af Dansk Neurologisk selskab og Dansk Selskab for Almen Medicin.

Vi bruger cookies for at optimere funktionaliteten af denne hjemmeside, og indsamler statistik til forbedring af din brugeroplevelse. Ved at anvende hjemmesiden accepterer du denne brug af cookies i overenstemmelse med vores privatlivspolitik.
OK