Arytmi-risiko ved anvendelse af psykofarmaka

Opdatering 9/2-23: Denne rapport er blevet opdateret, den nye 2022 udgave kan findes her

Kardiovaskulære bivirkninger er beskrevet for flere lægemiddelgrupper anvendt ved behandling af psykiatriske tilstande bla. nogle psykofarmaka og metadon. Flere af lægemidlerne påvirker hjertemuskecellernes depolarisering og/eller repolarisering med risiko for alvorlig ventrikulær arytmi ‘proarytmi’, som i værste fald kan være dødelig.

Rapporten fra skrivegruppe med deltagelse fra Dansk Cardiologisk Selskab og Dansk Psykiatrisk Selskab berører indledningsvist kausale forhold vedrørende arytmi risiko ved anvendelse af psykofarmaka. Dernæst præsenteres rapportgruppens algoritme som hjælp til en klinisk kardial risikovurdering ved ordination af psykofarmaka. Rapporten giver en oversigt over psykofarmaka, efterfulgt af en gennemgang af EKG-tolkninger i relation til måling af QT intervallet.

Rapportinfo
DCS & DPS vejledning 2011 Nr. 1

ISBN: 978-87-92010-14-8

Forfattere:

Fra Dansk Cardiologisk Selskab:
Steen Pehrson
Henning Bundgaard
Henrik Kjærulf Jensen
Egon Toft

Fra Dansk Psykiatrisk Selskab:
Anders Fink-Jensen
Diana Kristensen
Jimmi Nielsen
Poul Videbech

Bilag:
Notat vedrørerende opdatering

Vi bruger cookies for at optimere funktionaliteten af denne hjemmeside, og indsamler statistik til forbedring af din brugeroplevelse. Ved at anvende hjemmesiden accepterer du denne brug af cookies i overenstemmelse med vores privatlivspolitik.
OK